Historiske nye brudekjoler

Snefrid Linge ved Brudeloftet Snefrids Hus skriver nok en gang historie. Som første kunstner og designer noen gang skal nemlig Snefrid Linges brudekjoler stilles ut i en storstilet utstilling i hovedhuset på Bogstad Gård, og kjolene, ja, de kan du se med egne øyne i forbindelse med årets brudeshow på Hotel Norge den 1. februar.

Brudekjolene til Snefrid Linge vekker berettiget oppsikt. Hennes blikk for design, i kombinasjon med å ta vare på historiske og kulturhistoriske tradisjoner, har ført henne nok et skritt videre.

Mange stiftet bekjentskap med henne i forbindelse med utstillingen av brudekjoler på Gimle Gård i Kristiansand. Hun har nemlig i lengre tid samarbeidet med Gimle Gård hvor norske brudekjoler fra 1700-tallet og frem til i dag er blitt stilt ut. I ettekant av utstillingen kjøpte musseet syv kjoler som står utstilt permanent.

Kjolene som Snefrid Linge har designet og sydd er historiske kulturbærere. Kjolene er i snitt og form både moderne og tro mot tradisjonen, hvor elementer fra kulturhistorien danner basis for de ulike mønstrene på kjolene. Et eksempel er kjolen hvor våpenskjoldet til Gimle Gård danner utgangspunktet.

Hele kolleksjonen som har vært stilt ut på Gimle, er inspirert av norsk kulturhistorie, det være seg også på både broderiene og pynten som følger med.

– Jeg brukte interiøret fra Gimle Gård, fra tapeter, stoler, serviser og gamle kniplingskjoler. Hele kolleksjonen er bygd ut fra det som Gimle Gård representerer, forklarer hun.

Oslo Fashion Awards

Utstillingen har munnet ut i en egenrprodusert film, som Snefrid Linge presenterte for stiftelsesstyret ved Bogstad Gård. Begeistringen var stor da Linge gjorde det klart at hun gjerne ville gjennomføre en utstilling på Bogstad Gård som tok opp i seg de historiske tradisjonene på praktgården fra 1780, på samme måte som hun hadde gjort det i forbindelse med utstillingen på Gimle Gård.

Partene ble raskt enige om at en utstilling var på sin plass. Men begeistringen var stor, og det ble bestemt at dørene på selve hovedhuset skulle åpnes for å huse Snefrid Linges utstilling. Dermed blir hun den første som noen gang får bruke hovedhuset på gården som utstillingslokale.

Dermed skal historiske kjoler bli vist i utstillingslokalet fra mai til september, på Bogstad Gård som ligger i Sørkedalen i Oslo. Der blir det temavisninger for publikum med egen guide.

Og som om ikke det skulle være nok, så blir Snefrid Linge også en sentral aktør i forbindelse med årets Oslo Fashion Awards. For første gang på Oslo Fashion Awards ble det i fjor også vist brudekjoler i Oslo Konserthus, med ingen ringere enn designeren fra Reddal, Snefrid Linge, som fikk den store æren. Totalt presenterte Linge seks ulike kjoler, alle sammen i hennes unike stil inspirert av fordums tider. Kanskje ikke så rart at hun er invitert nok en gang, til årets Fashion Awards.

Snefrid Linge har opparbeidet seg et svært godt renommé siden hun for snart 15 år siden etablerte Snefrid`s Hus. Mange er de kvinner og menn som har brukt de plaggene som Linge kan tilby.

Designer kjolene selv

– Parallelt med at jeg selger kjoler fra kjente grossister, designer disse kolleksjonene selv, får frem de rette fasongene og personligheten til hver enkelt. Det hender at noen ønsker å sette sitt personlige preg på kjolen selv, og de kan jeg hjelpe dem med. Du vet, det er jo en festdag av de store når et par skal gifte seg. Det gjelder å finne en kjole som passer bruden, som er i tråd med hennes ønsker. Det samme er jo også tilfellet med guttene. Målet er jo at dette skal bli en festdag på alle måter – på brudeparets premisser. Ved å ha SIN kjole med eget design, får vi frem de rette fasongene hos den enkelte, sier hun.

I butikken har Snefrid mellom 250 og 300 kjoler. Kjolene kommer i mange stilarter. I butikken finnes de romantiske, enkle, eksklusive, røffe eller elegante kjolene, og skulle dette ikke passe, har man altså mulighet til å få designet og sydd sin egen kjole. Kjolene kommer i størrelser fra 34 til 64.

Snefrid Linge kan også skilte med en ny herreavdeling.

– Guttenes rom er å finne i 1. etasje her i brudesalongen. Her kan guttene få vanlige dresser, slips og hva det skal være, samt bryllupsantrekk som matcher bruden i farger og stil. Fargene skal jo kle hver enkelt. Det skal jo ikke bare være jentene som skal være i fokus på den store dagen. Og mange synes også det er stas å kunne ha antrekk de kan bruke i etterkant, sier Solfrid Linge.